Nieuws
VDL gaat voor Mercedes-Benz terreinwagens Defensie opbouwen
Een voorbeeld van de terreinwagens die VDL voor Mercedes-Benz Cars Nederland gaat opbouwen.

VDL gaat voor Mercedes-Benz terreinwagens Defensie opbouwen

6 november 2018

VDL Bus Chassis, onderdeel van VDL Groep, gaat in opdracht van Mercedes-Benz Cars Nederland ruim 500 voertuigen opbouwen die door Defensie zullen worden ingezet. VDL neemt tussen 2021 en 2023 de complete voertuig specifieke aanpassingen voor zijn rekening. Tot 2020 zullen er prototypes worden ontwikkeld, gebouwd en getest. Met de order is een bedrag van tientallen miljoenen euro’s gemoeid. Mogelijk krijgt VDL in een later stadium de opdracht om nog eens ruim 500 voertuigen op te bouwen.

Het gaat om voertuigen die geschikt zijn voor transport per helikopter. De terreinwagens zullen worden uitgevoerd in drie hoofdvarianten (een infanterievoertuig, een ambulance-versie en een versie bestemd voor logistieke doeleinden). Daarnaast gaat het om diverse sub-varianten voor verschillende eenheden van de luchtmobiele brigade.

‘Rolling chassis’

Mercedes kiest voor het concept van een zogeheten ‘rolling chassis’. Dat houdt in dat een rijdend chassis met motor, aandrijflijn, wielen en een dashboard wordt aangeleverd waarna VDL de voertuigen uitrust met een rolkooi, stoelen, radio- en communicatiesystemen, opbergmogelijkheden voor de uitrusting van militairen en modulaire pakketten die inzittenden bescherming bieden. Daarnaast draagt VDL mede zorg voor de uitvoering van een meerjarig onderhoudscontract.

Internationale activiteiten

Voor deze opbouwwerkzaamheden zal de fabriek van VDL Bus Chassis deels worden omgebouwd. Deze VDL-vestiging in Eindhoven zal, in samenwerking met zusterbedrijven, een kennis- en expertisecentrum worden voor integratieprojecten voor Defensie en de Nationale Politie. Onderdeel daarvan vormt VDL Defence Technologies, een van de kennisclusters van VDL Groep. Het cluster is actief als ‘hoofdaannemer’ op het gebied van ontwikkeling, productie en onderhoud van projecten in de veiligheidsindustrie.

Met deze order voor Mercedes-Benz Cars Nederland zijn 42 manjaren werk in de fabriek gemoeid en 15 manjaren engineering. Het onderhoudscontract geldt voor 10 jaar met een verlenging van 2 keer 5 jaar. Daarnaast gaat VDL zijn internationale netwerk benutten evenals de ervaringen uit de civiele wereld om Defensie, als onderaannemer van Mercedes-Benz, te ondersteunen tijdens internationale activiteiten.

Technisch hoogstaand

“We zijn trots op de intelligente combinatie van de modulaire oplossingen van Mercedes-Benz en lokale flexibiliteit die we hebben aangewend voor dit project. VDL en zijn leveranciers hebben ons een technisch hoogstaande en kostenefficiënte tenderbeantwoording gebracht”, stelt Niels Kowollik, algemeen-directeur van Mercedes-Benz Cars Nederland tevreden. “Deze tender geeft eveneens voor de Nederlandse dealerorganisatie mogelijkheden. Onderhoud, reparatie en mogelijke modificaties aan deze voertuigen kunnen tot de tweede helft van de 21e eeuw werk bieden.”

Vereerd

“Bijzonder vereerd zijn wij dat met deze order de samenwerking met een vooraanstaande onderneming als Mercedes-Benz met moederbedrijf Daimler verder zal worden geïntensiveerd”, stelt directeur Theo Toussaint van VDL Groep. “Deze werkzaamheden, die goed zijn voor de werkgelegenheid in Nederland, passen naadloos in het brede spectrum van onze toeleveractiviteiten.”

Mercedes-Benz Cars Nederland en VDL zijn eerder succesvol geweest in vergelijkbare samenwerkingsverbanden. VDL Bus Venlo bouwt sinds eind 2017 ongeveer 1.250 voertuigen van het type Mercedes B-klasse om tot de nieuwe surveillancewagens van de politie. VDL Bus Venlo voorziet deze voertuigen onder meer van licht- en geluidsapparatuur, bestickering en hoogwaardige communicatie- en navigatieapparatuur en de achterbak wordt ingericht zodat die plaats biedt aan de dagelijkse uitrusting van de politie. In 2016 heeft VDL Bus Venlo een order van Mercedes-Benz gekregen om 256 voertuigen (de Mercedes-Benz Sprinter) op te bouwen tot bussen voor de Mobiele Eenheid.

Terug