Nieuws
VDL Groep en VBTI: samenwerken rond ‘slimme, zelflerende’ technologie

VDL Groep en VBTI: samenwerken rond ‘slimme, zelflerende’ technologie

4 oktober 2022

Industrieel familiebedrijf VDL Groep zet een belangrijke stap op het gebied van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI). Door te gaan samenwerken met het Eindhovense VBTI gaat VDL deep learning-technologie nadrukkelijker inzetten in processen, systemen en in de productie. VDL Groep neemt een minderheidsbelang in de AI-specialist.

Door lering te trekken uit grote hoeveelheden data worden deep learning-algoritmen slimmer en beter. De AI-technologie van VBTI verzamelt met camerasystemen veel beelden en met deze data kan bijvoorbeeld het oogstmoment van asperges worden bepaald of de oogstprognose van aardbeien worden voorspeld. Hiermee worden belangrijke en efficiënte stappen gezet in de verduurzaming van ons voedselsysteem waarvoor nu nog vaak handwerk nodig is.

Versnellen

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “Met onder meer combinaties tussen mechanica, elektronica en software bieden wij met onze hoogwaardige producten en diensten onze klanten toegevoegde waarde. Daarbij biedt automatisering steeds vaker ondersteuning. VBTI zien wij als een belangrijke partner om ook in dat kader te versnellen op de deelgebieden visuele technologie en AI”.

Groei

Oprichter Albert van Breemen van VBTI: “Met deze strategische samenwerking met VDL kunnen wij onze groei versnellen”. VBTI ontwikkelt een eigen platform waarmee deep learning-technologie wordt geïntegreerd in applicaties om visuele inspectietaken te optimaliseren en productielijnen te automatiseren. Algoritmen vinden daarbij de meest efficiënte manier om productietaken uit te voeren, van het vouwen van een doos tot het runnen van een complete assemblagelijn.

Bladplukrobot

VDL Cropteq Robotics heeft een platform voor een agrarische robot ontwikkeld en geproduceerd, CropTeq. De eerste versie is een robot die bladeren van komkommerplanten knipt waarbij visiontechnologie, robotica, mechatronica, kunstmatige intelligentie en kennis uit de land- en tuinbouw worden gecombineerd. De robot is uitgerust met technologie van VBTI. “Komkommerplanten zijn nooit hetzelfde”, legt Van Breemen uit. “Door geleerd te hebben van data geeft ons algoritme precies aan waar en wanneer bladeren van komkommerplanten moeten worden geknipt. Bovendien past het algoritme zich aan een veranderende omgeving aan, zodat de robot altijd optimaal presteert ongeacht de kas, het seizoen of de plantenvariant.” 

“De wetenschappelijke en tegelijkertijd praktische benadering van VBTI versnelt onze ontwikkeling”, stelt directeur Harrie Schonewille van VDL Cropteq Robotics. “In een complexe omgeving zoals in een kas, met veel variatie van gewassen, is de samenwerking met de specialisten van VBTI voor ons erg belangrijk. Met het deep learning-platform van VBTI kunnen wij onze ontwikkelingen versnellen.”

Door de strategische samenwerking tussen VDL en VBTI zal de slimme, zelflerende technologie van VBTI breder bij VDL worden ingezet dan uitsluitend in het VDL-cluster Foodtech. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het voorspellen wanneer onderhoudswerkzaamheden aan machines moeten worden uitgevoerd, vroegtijdige signalering van eventuele onregelmatigheden in productieprocessen of het stroomlijnen van voorraadbeheer zodat bijvoorbeeld preventief tekorten worden voorkomen. 

Over VBTI

VBTI is een AI-engineering bedrijf dat opgericht is in 2019. Het bedrijf ontwikkelt deep learning-technologie om machines en processen slimmer te maken voor onder meer landbouw- en productietoepassingen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Eindhoven. Het groeiende VBTI-team bestaat uit meer dan 20 gemotiveerde professionals die AI inzetten om problemen op het gebied van engineering op te lossen. Ook traint VBTI bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van deep learning.

Over VDL Groep 

Kracht door samenwerking. Dat is de basis van VDL Groep, het internationale industriële familiebedrijf met het hoofdkantoor in Brainportregio Eindhoven. Opgericht in 1953, nu bijna 70 jaar later staat sinds 2017 de derde generatie van de familie Van der Leegte aan het roer. VDL Groep is met ruim 15.000 medewerkers in 19 landen actief. De groep omvat 106 werkmaatschappijen, elk met een eigen specialisme, die onderling intensief samenwerken.

De activiteiten van deze bedrijven zijn samen te vatten in de ‘vijf werelden van VDL’: Science Technology & Health, Mobility, Energy & Sustainability, Infratech en Foodtech. De gecombineerde jaaromzet in 2021 van VDL Groep bedroeg 4,995 miljard euro.

Terug