Nieuws
Financieel jaarverslag 2020

Financieel jaarverslag 2020

22 juni 2021

We kijken terug op een turbulent 2020. Onze omzet en winst zijn gedurende het coronajaar stevig gedaald. Doordat materialen, medewerkers en marktvraag gedurende de coronacrisis niet gelijktijdig én in onvoldoende mate aanwezig zijn geweest, heeft de productie van veel VDL-bedrijven in het voorjaar van 2020 tijdelijk volledig of gedeeltelijk stilgelegen. Het tweede halfjaar van 2020 heeft, gelukkig, op vele fronten herstel laten zien.

Een opsomming van de belangrijkste gebeurtenissen in 2020:

  • De gecombineerde omzet is uitgekomen op 4,686 miljard euro, een daling van 19 procent ten opzichte van 2019 (5,780 miljard euro). Het nettoresultaat is met 38 procent gedaald: 97 miljoen euro ten opzichte van 156 miljoen euro.
  • Het aantal medewerkers is met 250 flexibele krachten (1,5 procent) afgenomen naar 15.464 medewerkers eind 2020. Mede dankzij de steunmaatregelen van overheden hebben wij per saldo al onze vaste medewerkers in dienst weten te houden en daarmee is fors banenverlies voorkomen.
  • We hebben in 2020 aan 110 landen producten en diensten geleverd.
  • Onze activiteiten op het gebied van mobiliteit hebben door corona moeilijkheden gekend in 2020, met name de touringcarsector is hard geraakt. Daarnaast heeft onze opdrachtgever BMW Group een in 2019 gegund contract voor de bouw van een model tot eind jaren ’20 heeft geannuleerd en, later in 2020, heeft besloten om vanaf 2024 de MINI-modellen en BMW X1 die wij maken bij VDL Nedcar in de eigen fabrieken te gaan produceren. Wij stellen alles in werking om nieuwe klanten te vinden voor VDL Nedcar, om de werkgelegenheid in Born langjarig te waarborgen.
  • Andere sectoren waar VDL een substantiële rol speelt, zoals semicon, analytisch, medisch, voedselverwerking en infrastructuur, zijn tijdens de crisis goed doorgegaan en zijn in sommige gevallen zelfs sterk gegroeid.
  • VDL Groep heeft een bijdrage geleverd om de coronacrisis te bezweren. Zo hebben we meegewerkt aan de totstandkoming van honderden beademingssystemen toen de beschikbaarheid van deze systemen op IC-afdelingen in ziekenhuizen een ernstig probleem leek te worden. Daarnaast heeft VDL Foundation 100.000 persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan de regionale gezondheidszorg. Koninklijke DSM en VDL zijn een joint venture gestart, Dutch PPE Solutions, voor de productie van medische mondmaskers en filtermateriaal in Nederland om hiermee de afhankelijkheid van het buitenland voor persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers te verkleinen.
  • In 2020 heeft VDL Groep twee bedrijven overgenomen: Jansen Poultry Equipment in Barneveld, één van de grootste producenten van hoogwaardige pluimveesystemen voor de leg-, vermeerderings- en vleeskuikensector, en tbp electronics. VDL TBP Electronics, met vestigingen in Dirksland en Eindhoven, heeft als kerncompetentie de hoogwaardige assemblage van zogeheten printed circuit board assemblies (pcba’s). Met deze overname hebben we onze positie versterkt in de elektronica en zetten we een belangrijke stap naar een one-stop-shop-industriële partner op het gebied van mechatronica.
  • In 2020 hebben we voor 140 miljoen euro geïnvesteerd in bedrijfspanden, machines, overige bedrijfsmiddelen en digitalisering. Daarnaast is 159 miljoen euro geïnvesteerd in R&D-activiteiten. Hiermee behoren we tot de top-10 van meest innovatieve ondernemingen van Nederland én het hoogst genoteerde familiebedrijf.  

Download het jaarverslag 

Terug