Nieuws
Voornemen: VDL Castings Heerlen  wil gietwerkzaamheden afbouwen
Foto-bijschrift: Productieproces bij VDL Castings in Heerlen.

Voornemen: VDL Castings Heerlen wil gietwerkzaamheden afbouwen

5 januari 2024

VDL Castings Heerlen heeft het voornemen om de werkzaamheden af te bouwen en in de loop van 2024 de bedrijfsactiviteiten te beëindigen. Een adviesaanvraag met deze strekking is ingediend bij de ondernemingsraad. Medewerkers, vakbonden en UWV zijn geïnformeerd. De 140 medewerkers van de ijzergieterij van VDL Groep, onder wie ongeveer 115 vaste medewerkers, verliezen hun baan. De intentie is om hen van werk naar werk te begeleiden, al dan niet bij zusterbedrijven van VDL Groep. VDL oriënteert zich op andere activiteiten voor de locatie van VDL Castings Heerlen.

Structureel tekort aan productievolume

Ondanks dat in de afgelopen periode nieuwe markten en nieuwe afnemers voor gietstukken zijn gevonden, kampt VDL Castings Heerlen met een structureel tekort aan productievolume. Daardoor heeft het bedrijf, dat vooral gietijzeren onderdelen produceert voor onder meer truckmarkt, machinebouw en spoor, geen perspectief op continuïteit. Aanzienlijke nieuwe investeringen, met een (te) lange terugverdientijd, zijn op korte termijn nodig om de gietprocessen aan te passen en te vernieuwen. De markt voor gietproducten vereist daarentegen juist kostenverlagingen, wat de noodzakelijk verhoging van het productievolume in de weg staat. VDL heeft sinds de overname in 2017 miljoenen euro’s geïnvesteerd in de gieterij. Vooral nieuwe milieueisen maken opnieuw omvangrijke investeringen noodzakelijk. Vanwege het gebrek aan perspectief zijn deze investeringen niet te verantwoorden.

Strengere milieueisen en stijgende energiekosten

Door de energietransitie moet de gieterij overschakelen naar elektrisch smelten, met alle onzekerheden van dien door de onzekere beschikbaarheid van de benodigde elektriciteit. Door ook te worden geconfronteerd met strengere (en soms onhaalbare) milieueisen en stijgende energiekosten ontstaat een ongelijk economisch speelveld. In grotere industrielanden van de EU krijgen bedrijven ondersteuning door middel van extra energiesubsidies. Buiten de EU zijn de prijzen voor energie lager, doordat de EU-sancties tegen Rusland niet worden gevolgd.

Dat deze omstandigheden zich verbeteren, is niet te verwachten. Dat resulteert in een gebrek aan voldoende perspectief op een gezonde toekomst van de gieterij. Vandaar het voornemen om de werkzaamheden af te bouwen en in de loop van 2024 de bedrijfsactiviteiten te beëindigen.

‘Alles aan gedaan’

Directeur Ruud Pisters van VDL Castings Heerlen: “We hebben er alles aan gedaan om het scenario van het afbouwen van onze gietactiviteiten te voorkomen. Helaas bestaat er door de omstandigheden onvoldoende perspectief op verbetering. Uiteraard komt dit hard aan bij onze medewerkers die zich altijd volledig hebben ingezet. We gaan met OR en vakbonden in overleg om ervoor te zorgen dat onze medewerkers goed terechtkomen”.

Afbouw

Het afbouwen van de gietwerkzaamheden bij VDL Castings Heerlen zal vermoedelijk tot medio 2024 in beslag nemen. Die termijn is mede afhankelijk van hoe snel klanten in staat zullen zijn om hun producten elders onder te brengen en welke voorraden zij nog op voorhand willen aanleggen. Door de gefaseerde afbouw van de werkzaamheden zullen ook medewerkers gefaseerd uitstromen.

Terug