Nieuws
Voornemen: VDL Groep neemt De Meeuw volledig over
Foto-bijschrift: De Meeuw in Oirschot is specialist op het gebied van flexibele en modulaire huisvestingsoplossingen voor onder andere de zorg, het onderwijs, het bedrijfsleven en woningbouwcorporaties.

Voornemen: VDL Groep neemt De Meeuw volledig over

23 mei 2023

Het industriële familiebedrijf VDL Groep met het hoofdkantoor in Eindhoven is voornemens om De Meeuw uit Oirschot volledig over te nemen. Sinds 2015 beschikt VDL over 50 procent van de aandelen van De Meeuw. De Meeuw is specialist op het gebied van flexibele en modulaire huisvesting voor onder andere de zorg, het onderwijs, het bedrijfsleven en woningbouwcorporaties. Dit bedrijf, met productievestigingen in Oirschot en Willebroek (België), telt ruim 400 medewerkers en kent een jaaromzet van 180 miljoen euro (2022). Onder VDL-vlag zal het bedrijf verdergaan als VDL De Meeuw.

DeMeeuw_productie.jpg

Foto-bijschrift: Beeld uit de fabriek van De Meeuw in Oirschot.

Duurzame huisvestingsoplossingen

De Meeuw bouwt duurzaam tijdelijke en permanente huisvesting waarin het prettig wonen en werken is. Met een gezond binnenklimaat, veel comfort, goed licht en met een prettige akoestiek. Daarnaast hebben de gebouwen een laag energieverbruik. Doordat de bouwmodules van De Meeuw duurzaam inzetbaar zijn, wordt 55 procent minder CO₂ uitgestoten in vergelijking met traditionele bouw en wordt een reductie van 95 procent van het bouwafval gerealiseerd. Modulair bouwen maakt het makkelijker om soepel in te spelen op en mee te groeien met veranderingen in wensen, behoeftes en vereisten. De bouwmodules van De Meeuw zijn tevens recyclebaar voor nieuwe projecten.

Synergievoordelen

René Meeuwissen, uittredend aandeelhouder van De Meeuw: “De markt voor flexibele, modulaire en duurzame huisvesting groeit hard. De Meeuw is de afgelopen jaren succesvol meegegroeid met deze ontwikkeling en is in de positie om zich te transformeren tot koploper in deze markt. Het merk en marktaandeel van De Meeuw in de groeimarkten zorg, wonen en onderwijs is verstevigd met name vanwege onze duurzame propositie. De Meeuw blijft inzetten op verdere verduurzaming, industrialisatie van het bouwproces en het uitbreiden van de servicepropositie voor onze klanten. VDL Groep heeft veel kennis op het gebied van automatisering en industrialisatie waardoor er veel synergie tussen onze beide familiebedrijven kan worden gerealiseerd. Met de investeringskracht van VDL Groep is De Meeuw in staat de ingezette strategie uit te voeren. Bovendien zijn onze klanten en medewerkers met deze overname verzekerd van een zeer krachtig internationaal opererend Nederlands moederbedrijf en daarmee van een zekere en succesvolle toekomst. Ik ben er van overtuigd dat De Meeuw bij VDL in goede handen is. Bovendien ben ik verheugd dat in goed overleg met VDL besloten is dat de activiteiten in Roemenië door mij zullen worden voortgezet.”

Kracht door samenwerking

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “Met de overname van De Meeuw versterken we onze positie verder in de Infratech, één van de ‘vijf werelden van VDL’ en kunnen we verder inspelen op de grote vraag naar diverse vormen van huisvesting. Sinds 2015 beschikken wij reeds over 50 procent van de aandelen van De Meeuw. Gezien de groeipotentie van de markt voor modulaire huisvesting en de synergievoordelen met onze huidige activiteiten, zien wij met deze overname kansen om een verdere bijdrage te leveren aan de realisatie van betaalbare en duurzame woningen voor iedereen. Daarnaast wordt, mede gezien de stikstofproblematiek, duurzaam bouwen met kortere doorlooptijden en herbruikbare woningen steeds belangrijker. Ook voor die maatschappelijke transitie zetten wij ons graag verder in.”

Over De Meeuw

De Meeuw Groep is opgericht in 1929. Het bedrijf, met vestigingen in Nederland, België, Duitsland en Roemenië, houdt zich bezig met het produceren van flexibele en modulaire huisvesting. De Meeuw biedt opdrachtgevers een breed scala aan huisvestingsoplossingen in de markten zorg, onderwijs, overheid, bedrijfsleven en wonen. Daarnaast verzorgt het bedrijf de verhuur van tijdelijke noodvoorzieningen tot en met de lease of verkoop van semipermanente en permanente oplossingen. De Meeuw Groep blijft onder VDL Groep actief in Nederland en België. Cros Construct, de vestiging in Roemenië, zal worden voortgezet door René Meeuwissen.
www.demeeuw.com

Terug